Manuele behandelingstechnieken omvatten zowel gewrichtsmobilisatie als oscillaties en zachte manipulatie van je gewrichten, mobilisatietechnieken tijdens inspanning, neurogene mobilisatie, strektechnieken, diepe laterale wrijving, triggerpoint-therapie, coördinatietechnieken, medische oefentherapie en trainingstherapie, stabiliteitstraining, houding en motorische sensatie, coördinatie oefeningen, oefenadvies en rug- en nektraining. Manuele therapie is geschikt voor iedereen, zowel voor jong als minder jong.
Ook voor sporters met kwetsuren?
Atleten met een hoge trainingsintensiteit die hun oefensysteem sterk belasten of nood hebben aan trainingsadvies kunnen bij een manueel therapeut terecht om sportblessures te voorkomen of te behandelen. De focus ligt bij revalidatie met de hulp van een goed oefenplan. Manuele therapie verlost je van stijve en pijnlijke spieren en gewrichten kunt u stijve gewrichten. Manueel therapeuten zoeken naar de oorzaken van je klachten en stellen aan de hand daarvan een aangepaste behandeling voor.
Kennismakingsgesprek
De therapeut start zijn behandeling altijd met een kennismakingsgesprek en een functieonderzoek om de aard van je klachten in kaart te brengen. Zo komt hij ook te weten of het lichaamsdeel dat je klachten veroorzaakt beweegt en functioneert zoals het hoort. Met zogenaamde provocatie- en functietesten waaronder gewrichts-, spier-, neurologische en, coördinatietesten bepaalt hij of zij de locatie, de graad, de ernst en de oorzaak van je klachten. Zo wil hij oordelen of de oorzaak van je probleem zich voordoet op de plaats van het letsel of door andere factoren worden veroorzaakt.
Aanvullende onderzoeken
Afhankelijk van zijn vaststellingen kan de manueel therapeut bijkomend onderzoek een aanvullend onderzoek doen om de toestand en de functies van je spieren en gewrichten, van je zenuwstelsel, het bindweefsel en je algemene gezondheid te achterhalen. Ook je bewegingspatronen en je lichaamshouding worden geanalyseerd. Op die manier wil de therapeut eventuele ergonomische oorzaken bloot leggen. Hij houdt ook rekening met eventuele psychologische factoren.
Met deze klachten kun je naar de manuele therapeut
Met onderstaande klachten kun je bij een manueel therapeut terecht:
- Hoofd- en nekpijn: die worden vaak gecombineerd met een stijve en een pijnlijke bovenrug.
- Nekpijn eventueel uitstralend naar je arm(en).
- Pijnlijke bovenrug, eventueel met pijn in je ribben en- of in je borst.
- Heupklachten
- Lage-rugklachtendie uitstralen naar je benen.
- Duizeligheid bij het bewegen van je nek.
- Kaakklachten, vaak gecombineerd met nekklachten.
- Schouderklachten, ook samen met nekklachten.
- Pijn en stijfheid in de schouder.
- Het Frozen shoulder syndroom.
- Tenniselleboog.
Manuele therapie werkt vaak samen met de fysiotherapeut. Dat is ook het geval bij fysiotherapie hilversum.