Waarom zijn reisvaccinaties belangrijk?

Als je aan het plannen bent om op reis te gaan, heb je waarschijnlijk al veel dingen op je to-do lijst staan. Maar er is één ding dat je misschien over het hoofd ziet: de benodigde vaccinaties als je op reis gaat. Vaccinaties zijn een essentieel onderdeel van je reisvoorbereiding, vooral als je naar landen reist waar bepaalde ziekten veel voorkomen.

Het overslaan van vaccinaties kan ernstige gevolgen hebben. Je loopt het risico om ziekten op te lopen die in je thuisland misschien niet vaak voorkomen, zoals Hepatitis A. Deze ziekte wordt verspreid via besmet voedsel en water, en is bijzonder gebruikelijk in delen van Afrika, Azië en Midden- en Zuid-Amerika. Zonder de juiste vaccinatie kan je het risico lopen om ziek te worden tijdens je reis, wat niet alleen je vakantie kan verpesten, maar ook ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.

Maar het gaat niet alleen om het vermijden van ziektes. Reisvaccinaties dragen ook bij aan de wereldwijde volksgezondheid door de verspreiding van ziekten over de grenzen heen te voorkomen. Door jezelf te vaccineren, help je ook om anderen te beschermen.

De verschillende soorten reisvaccinaties die er zijn

Er zijn verschillende soorten vaccinaties die je nodig kunt hebben, afhankelijk van je bestemming. Sommige vaccinaties zijn verplicht voor bepaalde landen. Bijvoorbeeld, als je naar een land in Afrika of Zuid-Amerika reist, heb je mogelijk het gele koorts-vaccin nodig. Andere vaccinaties, zoals die voor Hepatitis A en B, zijn aanbevolen voor de meeste reizigers, vooral als je naar ontwikkelingslanden gaat.

Het is belangrijk om te weten dat de benodigde vaccinaties als je op reis gaat kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren. Deze factoren omvatten je bestemming, de duur van je reis, welke activiteiten je gaat doen en je algemene gezondheidstoestand. Daarom is het essentieel om met je arts of een reiskliniek te praten om uit te zoeken welke vaccinaties je nodig hebt.

Onthoud dat het niet alleen gaat om het krijgen van de juiste prikken. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je routinematige vaccinaties up-to-date zijn, zoals mazelen, bof en rubella (BMR) en difterie, tetanus en kinkhoest (DTaP).

Hoe bereid je je voor op je reisvaccinaties?

Het krijgen van vaccinaties is over het algemeen vrij simpel, maar het vereist wat planning. Sommige vaccins moeten enkele weken of maanden voor je reis worden gegeven, dus zorg ervoor dat je ruim van tevoren een afspraak maakt. Het is ook een goed idee om je medische geschiedenis en eventuele gezondheidsproblemen die je hebt met je arts te bespreken.

Als je eenmaal bij de afspraak bent, kun je verwachten dat de gezondheidswerker je vragen stelt over je reisplannen en je gezondheidsgeschiedenis. Ze zullen dan de aanbevolen vaccinaties geven en je eventueel advies geven over andere manieren om gezond te blijven op reis, zoals malariapreventie of voedsel- en waterveiligheid.

Na de vaccinaties kun je wat bijwerkingen ervaren, zoals pijn op de injectieplaats of lichte koorts, maar deze zouden na een paar dagen moeten verdwijnen. Als je je zorgen maakt over bijwerkingen, praat dan met je arts.

Gezondheidsadviezen voor reizen naar het buitenland

Naast het krijgen van de juiste vaccinaties, zijn er nog andere dingen die je kunt doen om gezond te blijven tijdens het reizen. Een daarvan is aandacht besteden aan voedsel- en waterveiligheid. Dit is vooral belangrijk in landen waar Hepatitis A en andere door voedsel en water overgedragen ziekten veel voorkomen.

Insectenbeten kunnen ook ziekten veroorzaken, zoals malaria, dengue en zika. Het dragen van insectenwerende middelen, het slapen onder een muskietennet en het dragen van lange mouwen en broeken kunnen helpen om beten te voorkomen.

Tenslotte is het belangrijk om te weten wat je moet doen als je ziek wordt na je reis. Als je symptomen hebt zoals koorts, diarree of huiduitslag, is het belangrijk om zo snel mogelijk een arts te raadplegen. Zorg ervoor dat je de arts vertelt over je recente reizen en de vaccinaties die je hebt gekregen.

De rol van verzekering in reisgezondheid

Veel mensen realiseren zich niet dat hun reguliere zorgverzekering mogelijk niet de kosten dekt van gezondheidszorg in het buitenland of van reisvaccinaties. Daarom is het belangrijk om je polis te controleren voordat je op reis gaat, en indien nodig een aanvullende reisverzekering af te sluiten.

Het is ook belangrijk om te weten wat te doen als je medische hulp nodig hebt terwijl je in het buitenland bent. Soms kan het moeilijk zijn om geschikte zorg te vinden, vooral als je een taalbarrière hebt. Daarom is het een goed idee om vooraf het telefoonnummer van de alarmcentrale van je verzekeringsmaatschappij te noteren.

Als je niet verzekerd bent, zijn er nog steeds opties beschikbaar. Sommige reisklinieken bieden pakketten aan die vaccinaties en andere gezondheidsdiensten omvatten voor een vaste prijs. Het is ook de moeite waard om te overwegen om een reisverzekering af te sluiten die medische kosten dekt.

Over Mij

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today! x Sophie Heeremans

x Sophie Heeremans

spot_img

Gerelateerde Artikelen