In de afgelopen vijftig jaar is er een hoop veranderd wat betreft de economie en de consumptie. Ik heb het dan vooral over het westerse deel van de wereld. Afgelopen week is er dan ook een nieuw rapport uitgekomen van de VN over het feit dat we onze manier van voeden drastisch moeten veranderen omdat we anders over 30 jaar tegen een voedingstekort aanlopen. Daarnaast is het voor zelfs de meest hardnekkige klimaat-ontkenner lastig om te blijven beweren dat er niets mis is. En liggen een hoop stranden nog altijd vol met plastic afval. Maar als we allemaal een klein beetje meewerken, kunnen we een groot verschil maken. Met dat laatste bijvoorbeeld. Lees je even mee?
Onnodige verpakkingen
Zinloze verpakkingen zie je tegenwoordig overal. Rietjes verpakt in plastic. Komkommers verpakt in plastic. En zelfs, de meest bizarre van allemaal, gepelde mandarijnen in plastic bakjes. Die kwamen toch al in een soort van verpakking? Een goede manier van bewust bezig zijn met het milieu is dan ook het vermijden van zinloze verpakkingen. Neem bijvoorbeeld katoenen tasjes van thuis mee voor het fruit uit de supermarkt. En gooi zoveel mogelijk broodjes in één zakje in plaats van een plastic zakje voor ieder ander broodje.
Recycle. Je. Rot!
Een volgende stap is recyclen. Een hoop mensen doen dit niet omdat ze het simpelweg vergeten. Maar door een paar weken gedisciplineerd hierop te letten implementeer je het zo in je eigen levensstijl. Koop een extra prullenbak voor het plastic en groen afval en breng dit zelf weg of laat het ophalen door de gemeente. In geval van het laatste is het handig om extra vuilnisbakken te huren en te laten weten dat je recyclet. Op stations en her en der door grote steden verschijnen ook steeds meer afvalbakken met verschillende compartimenten voor verschillend afval. Let goed op de pictogrammen die je vertellen welk soort afval waar moet, dan help je ook al een handje!
Kleine moeite, grote dank
We worden steeds alerter op het feit dat we onze eigen planeer ten gronde richten. Het is een kleine moeite om een plastic tas van thuis mee te nemen voor de boodschappen of een croissantje in je hand te houden als je hem buiten de bakker meteen op eet. En door afval te recyclen kunnen we oud plastic hergebruiken en blijven we niet meer produceren. Het is een kleine moeite en een grote dank. Er is geen plan(eet)B.