jongens fiets

Hoe laat je je kinderen genoeg bewegen?

Vroeger hadden kinderen slechts de beschikking over hun eigen lichaam en het speelveldje in de buurt om zich mee te vermaken. Hier speelden ze van vroeg tot laat verstoppertje, schopten tegen een voetbal of gooiden met Flippo’s. Prille dertigers zullen op deze manier (net als ik) hun jeugd hebben beleefd. Tegenwoordig hebben kinderen meer manieren tot beschikking om zich te vermaken. iPads bieden ontelbare spelletjes aan in de Appstore. Er zijn Playstations en Xboxen die mooiere beelden produceren dan het strand van Ameland op een zomeravond. Als ouder moet je opletten dat je kroost niet de hele dag achter het beeldscherm zit. In deze blog vind je tips om je kind genoeg te laten bewegen.

Laat je kind zien hoe leuk het is om buiten te zijn

Een herfstdag in het bos. Met het hele gezin zoeken naar bladeren om thuis te drogen. We hebben het vroeger allemaal gedaan en er is geen reden om er nu mee te stoppen. Neem je kinderen mee naar buiten! Hoewel er in het begin ongetwijfeld wordt tegengestribbeld, zullen ze zich binnen no time kostelijk vermaken. Want hoe leuk Fortnite ook is (zelfs voor ons volwassenen), je voelt er niet de frisse herfstlucht in je gezicht, je kunt er niet door de bladeren rennen of herten spotten. Niet alleen de herfst is uiteraard de periode waarin het genieten is om buiten te zijn. Ieder seizoen heeft zijn eigen charme. Uit zichzelf zullen kinderen deze charmes niet ontdekken, maar door ze als ouder mee te nemen leren ze vanzelf de rijkdom van het buitenzijn kennen.

Koop een fiets

Een andere manier om kinderen te laten bewegen, is door ze kennis te laten maken met een oer-Hollands transportmiddel: de fiets. Zelf weet ik nog goed hoe mijn ouders me vroeger leerden fietsen. Een mijlpaal in het prille leven van mijn jeugdige ik. De eerste keer dat ik zonder zijwieltjes reed zie ik nog steeds als een van de grotere prestaties uit mijn leven. Wie een mooie fiets heeft, krijgt vanzelf meer binding met het buitenzijn. Grotere afstanden kunnen worden afgelegd. De wereld ligt open.

Als je kind te veel van zijn tijd thuis doorbrengt, kan het een oplossing zijn om hem voor zijn verjaardag een mooie meisjes of jongens fiets te kopen. Hiermee kunnen ze zelf naar school fietsen. Als ze wat ouder zijn fietsen ze naar de plaatselijke discotheek en als ze nog wat ouder zijn fietsen met hun eerste vriendje of vriendinnetje naar het strand van Ameland, om daar samen de ondergaande zon te aanschouwen. Ook in het tijdperk van Playstations en Xboxen blijft die namelijk de moeite waard.

Geef een reactie