Het plannen van een uitvaart

Een uitvaart plannen is iets wat niemand van ons wil doen, maar waar we allemaal uiteindelijk aan moeten geloven. Geliefden verliezen is, helaas, een onontkoombaar deel van het leven. Gelukkig geeft een uitvaart ons de kans om onze geliefden nog eenmaal in het zonnetje te zetten. Of je nu een grote begrafenis Amsterdam in elkaar moet zetten, of een kleine dienst in je dorp, wat voor soort uitvaart het ook is; hieronder een aantal tips voor een mooie en fijne uitvaart.

Misschien niet een hele fijne eerste stap, maar een nodige: maak een beslissing over hoe deze persoon de wereld verlaat. Dat wil zeggen, wordt het lichaam begraven, gecremeerd, of nog iets anders? Misschien heeft de overledene zelf een voorkeur aangegeven? Of misschien heb jij zelf, of een andere geliefde, een notie van wat zij graag hadden gewild? Wees niet bang om hier een gesprek over te voeren en ook vragen over te stellen aan de anderen die hem of haar goed kenden.

Goed overleggen is sowieso belangrijk bij het plannen van een uitvaart. Zorg ervoor dat de dienst die je in elkaar zet de persoon reflecteert die gevierd wordt, maar ook is wat de nabestaanden willen van een uitvaart. Willen zij een rustige dienst, met kalme muziek en weinig mensen? Of moet het bijna meer voelen als een viering, met kleurrijke bloemen en overal foto’s? Iedereen heeft een andere voorkeur en een ander idee bij een uitvaart. Sommigen van ons prefereren de traditionele uitvaart, terwijl anderen juist liever een onorthodoxe dienst willen. De uitvaart reflecteert vaak zowel de persoon die overleden is, als de wensen en behoeftes van de nabestaanden. Denk hier over na.

Er zijn ook wat officiele dingen die komen kijken bij het plannen van een uitvaart. Speelt de dienst zich af in een kerk, en zo ja, wie is de priester die de dienst verzorgt? Als de dienst zich niet in een kerk afspeelt, waar dan wel? Buiten of binnen, en wie is de persoon die de uitvaart leidt? Denk ook goed na over dingen als eten en drinken en op welk tijdstip van de dag de uitvaart zich afspeelt. Ook is het mooi en goed om na te denken over een manier waarop mensen hun persoonlijke bijdrage kunnen leveren aan de nagedachtenis van de overledene. Een bord of boek waar mensen berichten op kunnen schrijven? Lampionnen die aan het eind van de dienst losgelaten kunnen worden? Dit soort dingen geven de nabestaanden het gevoel dat ze allemaal een deel waren en zijn van het herinneren van de overledene, en dat is uiteindelijk het doel van een uitvaart.

Denk goed na over alles, en als de dag er is: laat het los. Uiteindelijk gaat het om het herinneren en vieren van je geliefde, en als je daar in slaagt, dan is het goed. Succes en sterkte.

Vorig artikel
Volgend artikel

Over Mij

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today! x Sophie Heeremans

x Sophie Heeremans

spot_img

Gerelateerde Artikelen