Als ondernemer zul je direct het probleem herkennen. Je plannen vallen in duigen doordat je kwa liquiditeit niet uitkomt zoals gepland. Meestal verkijk je je op het aantal klanten wat te laat de factuur betaalt. Dit is best een fors probleem zeker binnen het MKB. Bij deze groep zie je regelmatig het zogenaamde concentratierisico voorkomen. Eén of meerdere klanten die een groot deel van de omzet vertegenwoordigen. Als één van die klanten ineens niet kan betalen kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de continuïteit van je bedrijf.
Dus aan de slag gaan met het beperken van je debiteurenrisico kan van levensbelang zijn. Lees daar in dit blog meer over.
Hoe doe ik dat?
Uiteraard zal je je nu afvragen hoe je je debiteurenrisico maximaal kunt afdekken. Dat begint bij het zorgen voor voldoende focus binnen je bedrijf. Heb je meerdere medewerkers in dienst dan is het zaak iemand hier verantwoordelijk voor te maken en een doel te stellen. Dit kan bijvoorbeeld de omloopsnelheid van de debiteuren zijn. Kortom hoeveel dagen staat een factuur gemiddeld uit bij een klant. Zo heeft diegene een doel om naartoe te werken en dat stimuleert toch vaak wat extra om hier de schouders onder te zetten. Naast dit is het belangrijk dat er goede software is om te factureren, maar ook om de betreffende factuur goed te blijven volgen. Als je internetbankieren kunt koppelen aan dit systeem dan heb je de mogelijkheid realtime te volgen of de factuur betaald is. Zo weet je dus ook realtime of de betalingstermijn is overschreden en kun je actie ondernemen. Normaal gesproken kiezen bedrijven ervoor om binnen vijf dagen een eerste betalingsherinnering te versturen. Zo laat je ook aan je klant zien dat je er kort op zit en dat helpt vaak om betalen van je factuur wat meer prioriteit te geven bij je klant.
Het verzekeren van het debiteurenrisico
Naast dat je deze maatregelen zelf neemt kun je er ook voor kiezen om het debiteurenrisico te verzekeren. Het is nu eenmaal zo dat het kan gebeuren dat klanten toch niet betalen om wat voor reden dan ook ondanks dat je er kort op zit. Een debiteurenverzekering dekt niet alleen de vordering af, maar levert ook een aantal diensten. Zo kan je een kredietwaardigheidscheck laten doen, waardoor je van te voren wat beter kan inschatten of de potentiële klant in staat is om je facturen te betalen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om over te dragen aan een incassobureau waar de debiteurenverzekeraar mee samenwerkt.