Vaccinatie nemen voor als u op reis gaat

Vaccinaties zijn belangrijk gedurende je hele leven. Zelfs als baby krijg je al vaccinaties, zelfs al in je eerste levensjaar. Dit wordt gedaan om je zo te beschermen tegen bepaalde virussen, bacteriën en ziektes. Door alle baby’s in te enten zorgen we er ook met zijn allen voor dat ze niet meer voorkomen. Doordat een grote groep wel gevaccineerd is wordt de groep die niet gevaccineerd is ook beschermd. Het virus, de bacterie of de ziekte kan niet of moeilijk verspreiden. Vandaar dat de niet gevaccineerde ook veilig zijn.  Dit noemen we groepsimmuniteit en dit is een erg belangrijk begrip bij vaccinaties. 

Vaccinaties op basis van leefgebied

Voor iedereen in Nederland wordt er een rijksvaccinatieprogramma aangeboden. Met deze vaccinaties word je beschermd tegen 12 ernstige infectieziekten. Dit zijn bof, difterie, Hepatitis B, Hib-ziekte, HPV-kanker, kinkhoest, mazelen, meningokokkenziekte, pneumokokkenziekte, polio, rodehond, tetanus. Er is goed nagedacht over de volgorde waarin de vaccinaties gegeven worden. Zo zijn er vaccinaties die zorgen voor een bescherming tegen meerdere infectieziekten. Zo is er de DTP prik, deze biedt bescherming tegen difterie, tetanus en polio. Vervolgens volgen er vaak meerdere injecties van dezelfde vaccinatie om volledig beschermd te zijn, de bescherming is dan vaak voor 10 jaar. Wanneer er dan binnen die tijd een volgende injectie wordt genomen komt er weer een aantal jaren bovenop. Zo zijn veel Nederlanders volledig voor een aantal jaren beschermd tegen deze ziekten. Maar dit zijn vooral de infectieziekten die voorkomen in ons leefgebied. Wanneer we op reis gaan komen we weer andere infectieziekten tegen. In andere gebieden komen namelijk andere virussen, bacteriën en ziekten voor. In andere gebieden zijn dan ook vaak andere vaccinaties vereist. 

Reisvaccinaties 

Het is daarom belangrijk om voordat je op reis gaat te checken of er bepaalde verplichte vaccinaties zijn voor het land waar je naar toe gaat. Ook worden er vaak bepaalde vaccinaties aangeraden, dit zijn vaak infectieziekten die af en toe voorkomen in dat gebied. Zo komt gele koorts veel voor in Afrika en Zuid-Amerika. In Afrika komen ze vooral voor in de landen ten zuiden van de Sahara. Zoals eerder gezegd zijn er sommige landen die een inenting gele koorts verplicht stellen, maar sommige landen hebben dit niet. Er is dan nog steeds kans op een besmetting van gele koorts. Voor andere landen is via internet eenvoudig te achterhalen welke vaccinaties verplicht en aangeraden worden. Zo kunt u altijd veilig op reis, zonder de angst voor bepaalde ziektes. Doe dit ruim voordat u op reis gaat. Het duurt namelijk even voordat de vaccinaties geldig zijn en in werking treden.

Over Mij

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today! x Sophie Heeremans

x Sophie Heeremans

spot_img

Gerelateerde Artikelen