Geschiedenis van boksen

Boksen is voor sommigen een niet te begrijpen sport. Toch is de wereld van het boksen een prachtige gedreven omgeving waarin veel mensen hun emoties in stoppen. Maar waar komt deze sport nou eigenlijk vandaan en hoe oud is het? In dit blog leg ik je meer uit over de geschiedenis van het boksen.

5000

Misschien geloof je het niet, maar de sport is al zeker 5000 jaar oud. De eerste sporen van boksen zijn terug te vinden in het tropische Nieuw-Guinea. Hier zijn tekenen van 3000 voor Christus gevonden. De imposante Grieken lieten 2000 jaar later ook zien wat ze te bieden hadden voor deze sport. In de zevende eeuw voor Christus werd op de Olympiade ook gebokst in de vorm van een wedstrijd.

Engeland

Iets verder richting de tijd waarin we nu leven komt Engeland op het podium. De Britse boeren hielden wel van een wedstrijdje met gebalde vuist en lieten het uitgroeien tot een steeds groter groeiende sport. In de 18e eeuw werd de ring zoals we hem nu kennen voor het eerst gebruikt. Dit was om het spektakel van een wedstrijd te verhogen. Het was namelijk niet meer mogelijk om weg te rennen voor je tegenstander.

Nederland

Helemaal aan het einde van de 18e eeuw werd boksen ook in Nederland een ding. Henry J.J. Placke bracht de sport vanuit Engeland naar Amsterdam nadat hij zelf goed had geoefend in de sport. In Nederland begon hij les te geven in verschillende steden en zorgde hij voor een absolute opmars van het Nederlandse boksen.

Regels

Door de jaren heen werden de regels in het boksen een stuk strenger. Dit vormde de sport enorm en in 1908 werd het voor het eerst een Olympische sport. Hierbij kwam een nieuwe vorm van boksen kijken die het eerlijker maakte voor de deelnemers. Zo werden de boksers verdeelt in verschillende klassen van gewicht en werden rondetijden ingevoerd om oneindige wedstrijden te voorkomen.

In het hedendaagse leven hoor je vaak negatieve verhalen over boksen. Toch is het voor veel mensen een uitlaatklep en een manier om je leven te verbeteren. In plaats van hangen op straat, zie je de jonge en gedreven mensen veel tijd in deze sport stoppen. Kijk maar naar de grote namen die in de huidige kampioenschappen in de ring staan. Ben jij ook van plan om binnenkort met jouw bokshandschoenen voor het eerst de ring in te stappen? Wie weet ontdek je wel jouw nieuwe favoriete sport!

Over Mij

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today! x Sophie Heeremans

x Sophie Heeremans

spot_img

Gerelateerde Artikelen