Hoe kun je met iemand omgaan die psychische problemen heeft?

Wanneer iemand in jouw directe omgeving kampt met psychische problemen, dan kan dit best zwaar zijn. Voor de persoon in kwestie, maar ook voor de mensen om hem of haar heen. Deze mensen moeten de persoon namelijk opvangen en in de gaten houden, maar ook weer niet teveel. Dus hoe pak je dit goed aan?

Blijf rustig

Wanneer iemand in jouw omgeving last heeft van psychische problemen, is het voor jou erg belangrijk dat je rustig blijft. Deze mensen maken al heel veel mee en als jij ze bijvoorbeeld pusht om iets te doen, kan dit alleen maar verkeerd uitpakken. Afhankelijk van de ernst van de psychische problemen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. 

Wanneer iemand veel stress heeft en hier slecht mee om kan gaan maar dit wel wil bespreken, dan is het een optie om aan te kaarten om hier met een professional over te spreken. Dit kan zowel fysiek als online. Online therapie is voor veel mensen een uitkomst. Zo hoeven zij hun huis niet uit, maar is er wel ruimte om over hun problemen te praten met iemand die er echt verstand van heeft.

De professional kan bijvoorbeeld een psycholoog zijn. Het voordeel van een psycholoog is dat deze mensen weten wat zij doen. Zij hebben hier immers voor gestudeerd. Bovendien kunnen zij op een gemakkelijke manier peilen wat de precieze problemen zijn en weten zij sneller hoe dit op de juiste manier opgelost kan worden. Wanneer de persoon in kwestie bijvoorbeeld een dysthyme stoornis heeft, kan het best lastig zijn om dit met iemand die hier weinig verstand van heeft over te praten. Vooral als ze het zelf ook nog niet zo goed weten. Een psycholoog weet precies hoe en wat en kan op die manier iemand beter ondersteunen en begeleiden.

Ondersteun de persoon

Wanneer iemand bij een psycholoog loopt, kan er op den duur best het een en ander veranderen. Het gedrag kan anders worden en de kans is groot dat de persoon zich beetje bij beetje beter zal gaan voelen. Als die persoon dan meer dingen wilt ondernemen is het belangrijk dat jij hem of haar hierin ondersteunt. Het moet natuurlijk wel haalbaar zijn, maar als de ideeën redelijk zijn om uit te voeren is het alleen maar goed om deze persoon te supporten.

Verzorg jezelf ook goed

Wanneer jij iemand probeert te helpen is het ook belangrijk om jezelf goed te blijven verzorgen. Het kan namelijk niet zo zijn dat degene die jij helpt er straks bovenop is en dat jij er helemaal doorheen zit. Neem af en toe dus ook tijd voor jezelf en slaap genoeg. Vooral het genoeg slapen is erg belangrijk.

 

Over Mij

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today! x Sophie Heeremans

x Sophie Heeremans

spot_img

Gerelateerde Artikelen